luni, 3 iunie 2013

Painea de casa cu maia

Sa va fac cunostinta cu primul nostru produs: deschizatoarea de drumuri si de proiecte noi, painea noastra cea de toate zilele!

De cand ne-am mutat in Stupini, in casa cea incapatoare, in gasca mare, vanzand ca paine faina se gaseste greu si ii scumpa tare, am zis, ce-ar fi sa ne facem noi "intern" paine pe placul nostru. Si iac-asa am cautat faina de-a buna, am facut rost de maia pastrata din mosi stramosi si am purces la treaba. A iesit o pita asa faina ca toti musafirii se minunau si vroiau si la pachet. Asa ca am zis, hai ca dam si altii, daca-i asa de buna!

Zis si facut! Si uite-asa, am ajuns noi (Teo si Ioana) sa coacem cat ii ziulica de lunga si sa livram zilnic paine de casa in Brasov.

De ce am ales sa facem painea cu maia?
Exista multe articole despre beneficiile painii cu maia ca alternativa la painea cu drojdie. Dar foarte pe scurt, se pare ca bacteriile din drojdia comerciala fac aluatul sa creasca repede si fortat, pe cand bacteriile din maia se dezvolta natural in cele 16 ore de dospire si fac ca aluatul sa creasca in timp. Asa ca graul este mai usor digerabil iar nutrientii din paine mai usor asimilabili de organismul uman. Si gustul este altul, painea cu maia are un gust specific. Pentru mine este gustul painii de la tara, coapta pe vatra :)
Un articol bine scris despre beneficiile painii cu maia gasiti aici.
Asadar painea ii facuta cu 70% faina integrala si 30% alba. Faina e luata de la moara din Sanpetru. Maiaua e pusa de cu seara, iar dimineata, aluatul e framantat pe indelete, cu apa, sare si ierburi aromate. Nimic altceva. Apoi se lasa la crescut 4-5 ore si se coace in tavi de cozonac.

Daca n-ai chef de gatit sau (crezi ca) nu te pricepi, nu-i nimic! Poti comanda painea de la noi, cu 11 lei bucata (are in jur de 750 de grame). Livram in Brasov, tot felul de bunatati, sarate sau dulci, la tine acasa, pentru petreceri, sindrofii, botezuri, aniversari...sau fara nici un motiv special! :)
La cerere putem pregati si platouri cu sandwich-uri cum sunt cele din imagine, cu paine de casa, legume, verdeturi, drob, branza, masline si diverse alte preparate.
Daca esti dornic(a) sa brutaresti si vrei sa vezi si o reprezentatie live, organizam la cerere, in Brasov, ateliere de facut paine. Participarea este 30 de lei si include atelierul + o paine de aproximativ 700 de grame si un botz de aluat pe care-l poti folosi apoi sa-ti faci propria painica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu